θερμή παράκληση

Execute the law time's so short
execute the state execute the things you hate
Violence for them who shoot you dead
get you to the right get a gun 'n' hold it tight

Deus Ex Machina - "Execute"

Mi She'mamin Lo Mefached
Αυτοί που πιστεύουν, δεν φοβούνται

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία Α' Λυκείου - Νέα Τράπεζα Θεμάτων Ι. Ε.Π. - Λεξιλογικές ασκήσεις Θουκυδίδη

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Ι.Ε.Π. – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α’ Λυκείου - Θουκυδίδης

(Λεξιλογικές ασκήσεις)

 

 

Κεφάλαια 71 – 72

 

(11479)

Για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου, να γράψετε ένα ομόρριζο ουσιαστικό της Νέας Ελληνικής, απλό ή σύνθετο: Δράσαντες, ξυγκαλέσαντες, ἐπικυρῶσαι, πράσσειν, ξυλλαβόντες.

Μονάδες 10

(11502)

Να βρείτε στο κείμενο που σας δίνεται μία ετυμολογικά συγγενή λέξη για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις της Νέας Ελληνικής: υποδοχή, καθηγητής, αναφορά, ανάληψη, επίθεση.

Μονάδες 10

(11501) 

Να γράψετε ένα σύνθετο ομόρριζο ουσιαστικό ή επίθετο της Νέας Ελληνικής, για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: εἶπον, ξυνέφερε, ξυλλαβόντες, ἔχοντες, κατέλαβον.

Μονάδες 10

(11500)

Για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου, να γράψετε ένα ομόρριζο ουσιαστικό της Νέας Ελληνικής, απλό ή σύνθετο: εἴη, πείσοντας, ἐπιτίθενται, ξυλλεγείς, εἶχον.

Μονάδες 10

 

(11487)

Για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου, να γράψετε ένα ομόρριζο επίθετο της Νέας Ελληνικής, απλό ή σύνθετο: διδάξοντας, πείσοντας, ἐπιτίθενται, ξυλλεγείς, εἶχον.

Μονάδες 10

 

(11486) 

Για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου να γράψετε μία περίοδο λόγου στη Νέα Ελληνική, όπου η συγκεκριμένη λέξη να χρησιμοποιείται με διαφορετική σημασία από αυτήν που έχει στο αρχαίο κείμενο: ἐπιστροφή, πράγματα, δῆμος, ἱδρύθη, ἀγοράν. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε μορφή της (μέρος του λόγου, πτώση, αριθμό, γένος, έγκλιση, χρόνο).

Μονάδες 10

 

(11485)

Να αντιστοιχίσετε καθεμία αρχαιοελληνική λέξη της στήλης Α με την ετυμολογικά συγγενή της νεοελληνική λέξη της στήλης Β. Δύο λέξεις στη στήλη Β περισσεύουν.

 

Α

Β

 

1. ξυγκαλέσαντες

2. εἶπον

3. ἡγεῖσθαι

4. ξυνέφερε

5. ἔπεισαν

 

α. αφήγημα

β. φορέας

γ. άπιστος

δ. επικός

ε. σύγκλιση

                   ζ. κλήση

                     η. εποχή

Μονάδες 10

 

(11481) 

Να βρείτε στο κείμενο που σας δίνεται μία ομόρριζη λέξη για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις της Νέας Ελληνικής: κλήση, ναυτικό, πομπή, πειθώ, σχέση.

Μονάδες 10

 

 (11480)

Για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου να γράψετε μία περίοδο λόγου στη Νέα Ελληνική, όπου η συγκεκριμένη λέξη να χρησιμοποιείται με διαφορετική σημασία από αυτήν που έχει στο αρχαίο κείμενο: ἡσυχάζοντας, γνώμην, ἐπιστροφή, δῆμος, ἀγοράν. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε μορφή της (μέρος του λόγου, πτώση, αριθμό, γένος, έγκλιση, χρόνο).

Μονάδες 10

 

 

 Κεφάλαια 72 – 73

 

(11503)

Να βρείτε στο κείμενο που σας δίνεται μία ετυμολογικά συγγενή λέξη για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις της Νέας Ελληνικής: ανάληψη, κατάθεση, αποικία, επίκληση, ετεροπροσωπία.

Μονάδες 10

 

(11484) 

Να γράψετε ένα σύνθετο ομόρριζο ουσιαστικό της Νέας Ελληνικής, για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: ξυλλαβόντες, κατέθεντο, καταφεύγει, παρακαλοῦντες, ὑπισχνούμενοι.

Μονάδες 10

 

(11843)  

Να βρείτε στο κείμενο που σας δίνεται μία ετυμολογικά συγγενή λέξη για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις της Νέας Ελληνικής: κατάληψη, πίστη, συλλογικός, αποικία, κλήση.

Μονάδες 10

 

 

Κεφάλαια 73 – 74

 

(11489)

Για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου να γράψετε μία περίοδο λόγου στη Νέα Ελληνική, όπου η συγκεκριμένη λέξη να χρησιμοποιείται με διαφορετική σημασία από αυτήν που έχει στο αρχαίο κείμενο: ξυγχωρῆσαι, κρῖναι, δήμου, προστάται, πληρώσαντες. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε μορφή της (μέρος του λόγου, πτώση, αριθμό, γένος, έγκλιση, χρόνο).

Μονάδες 10

 

 

 

 

Κεφάλαιο 74

 

(11488)

Να γράψετε ένα σύνθετο ομόρριζο ουσιαστικό ή επίθετο της Νέας Ελληνικής, για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: μάχη, οἰκιῶν, φύσιν, πόλις, ναῦς.

Μονάδες 10

 

 

Κεφάλαια 74 – 75

 

(11493)

Να γράψετε ένα σύνθετο ομόρριζο ουσιαστικό ή επίθετο της Νέας Ελληνικής, για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: λαθόντες, ἔπρασσε, κρῖναι, ποιησαμένους, ὦσιν.

 

Μονάδες 10

 

 

Κεφάλαιο 75

 

(11492)

Για καθεμία από τις λέξεις της Νέας Ελληνικής που σας δίνονται, να γράψετε μια ετυμολογικά συγγενή λέξη από το κείμενο: διάλειμμα, κατάλογος, στάση, αφθαρσία, δέος.

Μονάδες 10

 

 

(11491)

Να γράψετε ένα σύνθετο ομόρριζο ουσιαστικό ή επίθετο της Νέας Ελληνικής, για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: καταλιπεῖν, ξυμπέμψειν, ξυμπλεῖν, ὁρῶντες, δείσας.

Μονάδες 10

 

(11490)

Για καθεμία από τις παρακάτω Ελληνική, όπου η συγκεκριμένη λέξη να χρησιμοποιείται με διαφορετική σημασία από λέξεις του κειμένου να γράψετε μία περίοδο λόγου στη Νέα αυτήν που έχει στο αρχαίο κείμενο: ξυγχωρῆσαι, κρῖναι, δήμου, προστάται, πληρώσαντες. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε μορφή της (μέρος του λόγου, πτώση, αριθμό, γένος, έγκλιση, χρόνο).

Μονάδες 10

 

 

Κεφάλαιο 81

 

(11499) 

Να βρείτε στο κείμενο που σας δίνεται μία ομόρριζη λέξη για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις της Νέας Ελληνικής: διαγωγή, πλοίο, ναύτης, όραμα, φόρεμα.

Μονάδες 10

 

 

 

(11498)

Να γράψετε μία ομόρριζη λέξη της Νέας Ελληνικής, απλή ή σύνθετη, για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: ἤγαγον, ἀπεχρῶντo, ὑποσχεῖν, ἐφόνευον, ὀφειλομένων.

Μονάδες 10

 

 

(11497)

Για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου να γράψετε μία περίοδο λόγου στη Νέα Ελληνική, όπου η συγκεκριμένη λέξη να χρησιμοποιείται με διαφορετική σημασία από αυτήν που έχει στο αρχαίο κείμενο: αἰσθόμενοι, ἐπλήρωσαν, διέφθειρον, αἰτίαν, δῆμον. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε μορφή της (μέρος του λόγου, πτώση, αριθμό, γένος, έγκλιση, χρόνο).

Μονάδες 10

 

(11496)

Να βρείτε στο κείμενο που σας δίνεται μία ομόρριζη λέξη για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις της Νέας Ελληνικής: άγχος, άφιξη, κατάσταση, γονιός, απόσπαση.

Μονάδες 10

 

(11495)

Να αντιστοιχίσετε καθεμία αρχαιοελληνική λέξη της στήλης Α με την ετυμολογικά συγγενή της νεοελληνική λέξη της στήλης Β. Δύο λέξεις στη στήλη Β περισσεύουν.

 

A

B

 

1. ὑπερενεγκόντες

2. λαβόντες

3. ἀπέκτεινον

4. ἐσβῆναι

5. ἀνηλοῦντο

 

α. παραλήπτης

β. εισβολή

γ. βήμα

δ. διένεξη

ε. καταναλωτής

ζ. απόκτημα

η. μητροκτόνος

 

Μονάδες 10

(11494)

διένεξη, κάτοπτρο, οδηγός, χρήματα, άγνοια: Για καθεμία από τις λέξεις της Νέας Ελληνικής που σας δίνονται, να γράψετε μια ετυμολογικά συγγενή λέξη από το κείμενο.

               Μονάδες 10

 

 

          

Θάνος Σταυρόπουλος – φιλόλογος, M.Sc., c. Ph.d

Δεν υπάρχουν σχόλια: